© All rights reserved. Powered by YOOtheme.

MONS.MANUEL IRURITA BISBE DE BARCELONA M.ÁRTIRDE LA FE.

El passat dia 3 de desembre va fer 78 anys que fou assassinat Manuel Irurita, bisbe de Barcelona al cementiri de Montcada. Eren els dolorosos anys de la persecució religiosa (1936- 1·939).

El 20 de juliol de 1936, en implantarse a Catalunya la Revolució anarcomarxista, els milicians van assaltar el domicili del senyor bisbe. Buscaven diners i armes i només van trobar medalles i rosaris. El bisbe lrurita es pogué refugiar a temps a casa de la família Tort, al carrer Call.

Mesos després, en un registre al domicili de la família Tort detingueren el senyor bisbe, el seu secretari Mons. Marcos Goñi i els dos germans Tort que l'acolliren. El s portaren a la txeca de l'església de Sant Elies, transformada en una presó de tortura, a l'estil de les de la Rússia bolxevic.

De la txeca els portaren al cementiri de Montcada on foren assassinats, tots quatre, sense judici. Era el 3 de desembre de 1936. Ser bisbe era un delicte, en aquells anys. Com ser sacerdot, bon pare de família i jove cristià. O acollir perseguits.

Recobrada l'Església la llibertat religiosa, el 1939, s'exhuma la fosa comuna del cementiri de Montcada, i el cos del bisbe Manuel lrurita fou traslladat amb gran solemnitat a la Capella del Sant Crist de Lepanto de la Catedral de Barcelona, on reposen les despulles i rep l'homenatge dels devots dels màrtirs de la Fe. Cada 3 de desembre organitzat per Hispania Martyr s'oficia a la Catedral una santa missa per recordar el martiri de Mons. Manuel lrurita, bisbe de Barcelona, en espera de la seva beatificació.

El Dr. lrurita, el 1936, en els anys de la persecució religiosa sofrí damunt de les seves espatlles el dolor de la desfeta de l'església de Barcelona. Tots els temples fo- ren usurpats, cremats els altars i les imatges i esborrats els noms de la Verge i dels Sans de tots els carrers de Barcelona. 930 sacerdots i religiosos foren assassinats a la Diòcesi.

En terres catalanes foren assassinats cinc bisbes. El Dr. Manuel Borràs, bisbe auxiliar de Tarragona, el Dr. Miquel Serra, bisbe de Segorbe, el Dr. Salvi Huix Miralpeix , bisbe de Lleida, el Dr. Manuel lrurita Almandoz, bisbe de Barcelona i el Dr. Anselmo Polanco, bisbe de Terol, assassinat en terres empordaneses.

També el julio de 1936, el Monestir de Montserrat fou confiscat per la Generalitat. Foren expulsats els monjos i els escolanets. L'Abat Marcet abans d'exiliar-se, amaga la imatge de la Moreneta en una paret de rajols per evitar que fos trossejada. Vint monjos foren assassinats en diverses localitats de Catalunya.

Les famílies catalanes mai més no pogueren pujar a Montserrat a cantar el Virolai a la Verge ni resar-hi una avemaria. Els anys 1936, 1937 i 1938 la festa de Nadal fou esborrada del calendari. Ni pastorets, ni pessebres ni cançons nadalenques. Quina vergonya! Trossejaren tota la nostra historia, i és deien demòcrates i defensors de Catalunya!

Francesc A. Picas© Hispania Martyr todos los derechos reservados.
Ir Arriba